'Al veel jaren broeden aan het Albertkanaal Grobbendonk een grote kolonie oeverzwaluwen', zegt Julien Bouwen Natuurpunt Grobbendonk-Herenthout.

'Zij maken iedere lente hun nesten in losliggende zandhopen gelegen naast het kanaal op industrieterrein. Sinds vorig jaar staat op deze plaats aan de overzijde , ter hoogte van Beverdonk containerhaven, een reusachtige oeverzwaluwenwand, geplaatst met steun van de gemeente.

Het is een reusachtige hoop losliggend zand met een betonnen wand ervoor met gaten waarin de oeverzwaluwen hun nest kunnen maken. Dit is voor deze vogels een prachtig alternatief voor de losliggende zandhopen op de industrie.

Probleem is nu dat na een winter deze gaten begroeid zijn met onkruid en dus waardeloos worden voor nestgelegenheid.

Wij doen nu een dringende oproep aan de inwoners van Grobbendonk en Bouwel, die de natuur genegen zijn om samen met ons, of alleen met hun bubbel, ( ideaal om te doen met uw kinderen) deze gaten vrij te maken van onkruid en broedklaar te maken.

Het is dringend want eerstdaags gaan deze vogels vanuit het warme zuiden bij ons aankomen en willen ze broeden.

Deze activiteit kan altijd uitgevoerd worden , ze is in open lucht, je dient alleen maar rekening te houden met anderen , mondmasker en afstand en per bubbel staan.

Breng ook een handschopje mee en eventueel een emmer of zak om het onkruid te verzamelen.

Auto's mogen niet aan het kanaal rijden en er ook niet parkeren, je kan best per fiets komen op het jaagpad richting Viersel.'